Hirdetés

Szegedről szólva

Paprika, halászlé. Tisza, Maros. Szabadtéri, Nemzeti. Dankó Pista, József Attila. Délmagyarország, Délvilág. Pick szalámi, Pick Szeged. Románia, Szerbia.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

30 km/órával vissza a balkáni múltba

2008.12.25. 20:13 napfényváros

Szeged és - szerbiai testvérvárosa - Szabadka között jár talán az ország egyik legfurcsább, legérdekesebb közlekedési eszköze, mely nagyjából öt évtizedes pályafutása alatt számtalan kalandos utat teljesített. A sinobusz, avagy ezüstnyíl utasait "visszarepíti" az időbe. Már amennyire 20-30 km/órával vissza lehet repülni a balkáni múltba.

Ingázó diákok és piacozó nyugdíjasok mellet korábban a cigicsempészek, manapság pedig a műkedvelők választják ezt a lassan ringatózó, nagyokat döccenős, hangulatos (idő)utazást a két város között.
Menetrend szerint nagyjából két óra alatt tekeri le a 40 kilométert, persze benne van a határátlépés néha (de manapság már az sem tétel)  hosszadalmasabb tortúrája is.
 

A menetrendre persze senki nem vállal garanciát. Előfordulhat, hogy a személyzetnek kocsmázni van kedve, vagy bokorból előbukkanó kannás emberek kezdik el csapolni a gázolajat, sőt akár menet közben is beiktathatnak egy kitérő állomást, ha a sors úgy hozza.
Általában két kocsiból áll a szerelvény, melynek ajtaja már nehezen csukódik, viszont a két irányba mozgatható háttámlával jócskán megelőzték a tervezők anno a kort, hiszen így helyváltoztatás nélkül is kiküszöbölhető a háttal utazás.
A hátsó kocsi közül érdekes módon a motorban lehet dohányozni, ezt ki is használják a dolgozók, a füsttől néha nem látni a vezetőt. A vonat egyébként tud gyorsabban is menni, amennyiben azt a pályaviszonyok engedik.
Szabadkán jelenleg két „sino” és két pótkocsi működőképes, a vonatokat szerencsére még nem küldik kohóba, amit lehet felújítanak. Aki még nem próbálta az eszüstnyilat, ne hagyja ki, mert minden út egy külön élmény, melyhez nem hasonlítható sem IC, sem TGV...max. a BZmot :)

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr51837020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása