Hirdetés

Szegedről szólva

Paprika, halászlé. Tisza, Maros. Szabadtéri, Nemzeti. Dankó Pista, József Attila. Délmagyarország, Délvilág. Pick szalámi, Pick Szeged. Románia, Szerbia.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Újabb önkéntes igazságosztó pajtás újság

2008.12.29. 07:14 napfényváros

Új, ingyenes, színes, igényesen tördelt (eddig a pozitívumok) sajtótermék került Szeged és Csongrád Megye háztartásainak postaládájába. Ne legyenek illúzióink, ez is csak egy párthoz kötődő propaganda termék lesz, mégpedig a Fideszes megyei önkormányzattal a háta mögött nem is kérdés, hova húz.

Szegeden 2002 óta egy MSZP-SZDSZ többségű helyi önkormányzat viszi a város ügyeit, ám a megyei közgyűlés a 2008-as nagy őszi szoci bukta óta merészen jobboldali többségű.
Anno az önkormányzat - megalakulása után - rögtön el is indította a saját szócsövét a Szegedi Tükör néven futó, a jobbos Szegedi Extrát váltó közéleti havilapot.
Egy alapvető különbséget lehet felfedezni a lap stílusában a jogelőd Extrához és a később veszettül próbálkozó jobb oldali lapokhoz képest: a jelenleg regnáló városirányítás nem osztja, fikázza az ellenzéket, hanem a saját eredményeit hangoztatja, oldalakon keresztül hozsannázik egy-egy uniós projekt megvalósítása után, de kerüli azt, amivel ellenfelei sorban elbuktak. A lapról még annyit, hogy általában a sport oldalon kívül, minden egyéb helyen felbukkan egy polgármestert ilyen-olyan módon ábrázoló fotó.
Szóval a Szegedi Extra utáni űrt már többen is próbálták bepótolni, hiszen a dr. Bartha elsüllyedése után csak agonizáló szegedi jobb oldal mégsem maradhatott saját újság nélkül.
Először Dlusztus Imre, az ex-Délmagyarország főszerkesztő (majd Hír TV, Szegedi Egyetem, DVTK) próbálkozott a Friss Újsággal, mely talán néhány számot meg is élt, sőt még előfizetéseket is szedtek be, mert napilapként akart odapörkölni a vörösöknek.
2006-ra időzítette Haág Zalán (jelenleg aktív KDNP-s helyi képviselő) a Magyar Vizsla stílusjegyeit hordozó „közéleti” Déli Riportot, mely nem szűnt meg, csak 2006 áprilisa óta szünetel. Persze ez sem Fidesz lap volt, hanem piaci alapon működő, illetve nem működő, alacsony fűtőértékű színes szutyok. Egy évvel később már pesti fejesek vették kézbe a jobb oldali sajtó ügyét, megmentőként harsogták a fórumok a Széles Gábor fémjelezte Magyar Hírlap farvizén induló Csongrád Megyei Hírlap nevét. Aztán kiderült, ezt sem tudja eltartani a magát számban hatalmasra taksáló szegedi illetve megyei ellenzék. Előbb napiról heti megjelenésre váltottak, majd szép csendben magukra hagyták az igére várókat.
Eljött a 2008 decembere, színpadon a negyedik versenyző. Vélhetően sokkal tovább él, mint elődei, hiszen mégis csak - a jelentősen megerősödött – megyei közgyűlés áll mögötte. Sőt az első szám alapján talán a féktelen mocskolódás csapdájába sem esnek. Meglátjuk. Ja, a neve Déli Szó.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr41846115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása